fredag 22 januari 2010

Smyg(?)rasism

Som vanligt när man läser tidningarna här i Italien tar det bara en liten stund innan man märker all rasism som smyger sig in i samhället. Eller smyger och smyger, det har de väl slutat med för länge sen. Klampar in är vad den gör.
Det är typ krig mellan invandrare och italienare i södra Italien. En grupp afrikanska invandrare i det lilla samhället Rosarno lessnade på de sjuka arbetsförhållandena inom jordbruket och maffians styre. Revolt. Sen blev det rätt tyst i medierna. Antagligen pratas det mer om det i Sverige än här i Italien.
Idag läste jag om en politiker (som vanligt, behöver jag ens nämna från vilket parti?) som bygger en "anti-invandrar-mur" (ja ni hörde rätt...) vid en stationsbyggnad.
Den mest paradoxala nyheten ur dagens Corriere della Sera måste ändå vara att en domare som vägrat arbeta med det obligatoriska krucifixet på väggen definivt har blivit uppsagd från sitt jobb och utesluten ur domarkåren. Så det är alltså okej att prata vitt och brett om att moskéer och minareter bör förbjudas, men att kräva att en kristen symbol ska försvinna ur det publika rummet (samma sak gäller för klassrummen, många vill att krucifixen ska bort från väggarna men möts av massivt motstånd) gör alltså att man avskedas? Sick.

Ska sätta mig och skriva lite nu, har fått mail av Haidar (arabiskläraren) som mycket bestämt kräver att vi ska ha skrivit en liten uppsats tills lektionerna sätter igång igen i februari. Jag har inte öppnat arabiskaboken på typ två månader så det här känns som en enorm uppgift just nu!

Salaam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar