torsdag 28 januari 2010

Slöjor

Läste nyss på Cherin och Mohammeds blogg några intressanta inlägg om slöjor och allt prat om förbud som cirkulerar i Europa. Det är skönt att höra en vettig synpunkt ibland... Jag tycker att ofta läggs ett allt för stort symboliskt budskap på slöjan, och att det är helt absurt att det har lagts ner (och fortsätter läggas ner) så mycket tid och energi över att diskutera över den.

Så länge en kvinna själv väljer att bära slöja borde det inte vara något problem. Problemet är (som med det mesta) när man drar allting till extrema situationer. Det är lika fel att tvinga någon att ta av sig slöjan som det är att tvinga någon att bära slöja.

Själva debatten över slöjan började med kolonialismen: engelsmännen tyckte att det var en konstig sed och ansåg att muslimerna måste vara hemskt underlägsna om de var tvungna att klä sina kvinnor på det viset. Propagandan för att ta över den västerländska, "överlägsna" kulturen, började genast, och inte långt efter att en av de mest framstående av dessa "kämpar" för muslimska kvinnors rättigheter, Lord Cromer (som, hör och häpna, på hemmaplan i England var en av frontmännen i en grupp som kämpade mot kvinnors rösträtt...) uttalat sig i frågan skrev en av hans största beundrare, Qassim Amin, en bok kallad "Tahrir al-mar'a" - Kvinnans frigörelse. I denna bok uttrycker sig herr Amin för att kvinnor bör få en utbildning (självklart bara för att bli duktiga hustrur och mödrar, inget annat) och ta av sig slöjan - för att efterlikna sina europeiska systrar. (Detta blandas med en svidande kritik av de egyptiska kvinnorna, som enligt Amin "tvättar sig alldeles för sällan och vet inte vad en tandborste är", och dessutom "tillbringar all sin tid med att tänka på vad deras män kan tänkas hålla på med under tiden de är borta". Hur han tänkte där vet jag inte riktigt...)

Suck. Det här var alltså på 1800-talet. Lysande artiklar skrevs vid samma tid av ett gäng smarta muslimska kvinnor (och män också, för den delen), men de har inte uppmärksammats alls lika mycket som Mr. Amin. (Förrän nu på senare år när den islamiska feminismen börjat göra sig hörd även i Europa och USA).

Oj, nu blev det här långt och ganska ostrukturerat...egentligen ville jag bara säga att man borde akta sig för extremismer, åt båda hållen.

Måste plugga lite till nu.
Ciao

1 kommentar:

  1. föreslår att du läser Koranen, om du kan arabiska språket tillräckligt bra :).

    SvaraRadera