torsdag 23 maj 2013

Resa med bebis/småbarn

Vi har ju rest en hel del med Alice nu. Sju länder har hon varit i, under sitt första år. Tänkte sammanfatta det viktigaste att tänka på när man reser med bebis, kanske kan vara till nytta för någon!

Flygplatsen/flygresan:

Planera resan noga! Tänk speciellt på tiderna. Det kanske är värt en liten extra kostnad för att flyga mitt på dagen istället för i gryningen? Vår bästa flygtid är direkt efter lunch, då Alice ska sova middag. Vi checkar in, ger henne lunch på flygplatsen och sen somnar hon oftast så fort planets motorer slås på. Tydligen extremt sövande, de där flygplansmotorerna... De första månaderna var däremot tiderna inte riktigt lika viktiga, då jag ammade och hon sov lite när och var som helst.

Bärsele. Speciellt viktigt om man reser ensam med barnet så man kan ha händerna fria för att bära handbagaget! Men bra även om man är två, för att söva trött unge eller för att bära under mellanlandningar eller på flygplatser där man inte får ta med vagnen in och där det inte finns lånevagnar. I Milano till exempel. I Stockholm måste man checka in vagnen, men det finns vagnar att låna - de är dock inte lämpade för små barn som inte kan sitta så bra ännu. I Budapest och i Marrakech fick vi ta med vår egen vagn ända fram till flygplanet, så även i Barcelona på El Prat.

Blöjor. Det är någonting med flygplan som gör att bebisar bajsar lite extra mycket, så ladda upp med blöjor! Det finns skötbord på flygplanstoaletterna. Fungerade bra i början innan Alice blev en vild liten terrorist...nu är ett blöjbyte på flygplanstoaletten ungefär lika med ett intensivt träningspass. Inte. Lätt.

Mat/dryck. Man får ta med den mat/dryck barnet behöver, även om det är vätskor. Ibland får man smaka på vätskan i säkerhetskontrollen om man har den i tex en nappflaska/pipmugg. På flygplanet går det bra att värma mat och dryck. Det kan däremot vara lite bökigt att mata barnet på flyget, speciellt om man reser själv, eftersom barn under 2 år reser i förälderns famn och inte har en egen stol. Svårt att hålla + mata! Vi tar med massor av snacks, typ frukt och kex - bra för att distrahera uttråkad unge.

Boende:

Det absolut bästa för oss har varit att hyra lägenhet. Då kan man laga mat när man vill, slipper ta med tusen barnmatsburkar eftersom man laga vanlig mat, behöver inte oroa sig för att hålla ett halvt hotell vaket på natten när bebisen inte vill sova utan bara skrika... Och man kan avnjuta en mysig middag medan bebisen sussar gott i sin säng. Förhoppningsvis.

Hotell har också fungerat bra, men man behöver se till att det är anpassat för bebis. Bodde till exempel på ett hotell i Barcelona (Praktik Hotel) som inte kunde låna ut resesäng. Som tur var hade de stora sängar så vi fick plats hela familjen... Värre var att de inte hade vattenkokare på rummet och inte kunde erbjuda varmt vatten (de hade inget kök på hotellet). Fick inhandla vattenkokare för att kunna blanda gröt. I Marrakech däremot bodde vi på ett helt underbart litet hotell (Zamzam Riad), där vi fick resesäng till Alice utan kostnad, varmt vatten när som helst och möjlighet att värma mat/få speciell barnmeny tillagad. Barnstol fanns också tillgänglig, super!

Turistande:

Ta det lugnt. Har man ett barn som gärna sitter i vagnen hela dagen kanske man hinner med allt, men annars får man ta det lite på barnets villkor. Vi brukar äta frukost och leka en liten stund där vi bor innan vi ger oss ut på äventyr med Alice i vagnen. Hon kanske sover en stund. Sen när hon vaknar söker vi upp en plats där hon kan få springa av sig lite. En park kanske, eller ett torg. Lunch äter vi oftast ute på något café/restaurang. Sen turistar vi lite medan Alice sover middag i vagnen, och försöker vara tillbaks på hotellet lagom tills hon vaknar. Då får hon mellis och kan leka så mycket hon vill och vi kan vila lite innan middagen. När hon var mindre kunde vi vara ute i stort sett hela dagarna eftersom hon inte hade något direkt behov av att leka/krypa/springa själv, men nu är det hon som är chefen över dagsplaneringen!

Bärselen är bra att ha med när man är ute på äventyr också. Alla ställen är inte helt barnvagnsvänliga - i Marrakech hade vi vissa problem då gatorna var lite gropiga och trottoarerna hade höga kanter alternativt existerade inte alls. Dessutom blev det ibland lite väl mycket intryck när hon satt i vagnen inne i den extremt kaotiska gamla stan, och då var det skönt att sitta i selen på mamma eller pappa och kramas lite. Vi har också varit ute och vandrat mycket med Alice, i Alperna och nu sist i Atlasbergen - då är bärselen oumbärlig! I sommar ska vi fjällvandra i Björkliden - ska köpa en bärstol innan dess, utvärdering av den kommer sen!

Packning:

Det beror lite på boendet. Ska man bo i lägenhet kan man kanske ta med mindre barnmatsburkar, eftersom man kan laga egen mat. Grönsaker, ris och pasta kan man ju hitta världen över. Utbudet på barnmat varierar däremot väldigt mycket, så det kan vara bra att ta med ett lass med burkmat beroende på vart man ska åka. I Italien till exempel finns nästan ingen burkmat! Två sorter har jag hittat som innehåller pasta, grönsaker och kött, men de är nästan helt utan bitar och ganska äckliga. I Budapest däremot hade nästan alla mataffärer Hipps burkar. Blöjor finns ju också överallt, men vill man ha en speciell sort kanske det är bra att ta med en laddning. Dessutom är det jättebra att fylla en resväska med barnmat och blöjor - det blir en himla massa plats över i slutet av resan som man kan fylla upp med shopping!

Minimalt handbagage! För mig är det jätteviktigt. Klarar inte att jonglera unge + massor av handbagage, så jag brukar stuva ner passen och plånboken i skötväskan och resa bara med den som handbagage. Mer än så är bäddat för disaster - vågade mig till exempel på att taxfreeshoppa sist jag var i Sverige med Alice, och glömde sen naturligtvis påsen på flygplanet. (Lyckades till sist återfå den efter många om och men, men ja...jag ska hålla mig till skötväskan i framtiden).





1 kommentar:

  1. Bra tips, jag instämmer i allt! Att välja restiden på dagen är ovärderligt. Vi har gjort misstaget att resa sent på kvällen och hamnat i situationen där barnet I N T E somnar. Mardröm! Och Ergon, vad skulle vi gjort på resan utan vår sele!?

    SvaraRadera